MASSETER BOTOKSU

Çok sert gıdalar yiyen veya çok fazla sakız çiğneyenlerde de çiğneme kaslarında (masseter) büyüme ve sertleşme (hipertrofisi) oluşabilir. Çiğneme kaslarından biri olan masseter kasına yapılan nörotoksin işleminin adıdır. İki farklı sebeple yapılabilir;

  • Bruksizm yani diş sıkma-diş gıcırdatma
  • Yüz inceltme

Nörotoksinle (Botoksla) Diş Gıcırdatma Tedavisi

Kişinin gücünün üstünde sorumluluk alıp psikolojik olarak bunu taşıyamayacak duruma gelmesi fazla mükemmeliyetçi kişilik yapısı ve bastırılmış duygular özellikle bastırılmış ğfke diş sıkma sorununa neden olur. Hatta kişi sadece gece değil gündüz bir iş yaparken bile kendini diş sıkarken bulabilir. Çiğneme kaslarının fazla aktivitesi aşırı büyümesine ve güçlenmesine neden olur. Daha çok gece bilinç devre dışı kaldığında  olmak üzere diş gıcırdatmalarına ve bunu bağlı diş kırıkları ile diş hasarlarına neden olur. Sorunun yıllarca devam etmesi durumunda çene eklemi de zarar görür. Diş eti çekilmeleri oluşabilir. Sabah kalktığınızda baş ağrısı çekiyorsanız ilk düşünülmesi gereken diş sıkmadır. Bu durum kişinin hayat kalitesini iyice bozar. Ayrıca aşırı aktifleşen kaslar sebebi ile adeta body çalışmış gibi kas kalınlaşır ve masseter hipertrofisi oluşur, çene kısmı genişler, yüzde köşeli sert ve erkeksi bir görüntü meydana gelir. Yüz estetik görünümünü kaybederek V şekli yerine kare şekline döner. Kare yüz ifadesi erkeksi bir yüz demektir. Çok sert gıdalar yiyen veya çok fazla sakız çiğneyenlerde de masseter hipertrofisi oluşabilir. Bu sorunun giderilmesinde en hızlı ve pratik çözüm, o kasa uygulanacak olan nörotoksindir.

Masseter Botoksu Nasıl Uygulanır?

Kişi geldiğinde uygulama yapılacak alan lokal anestezik kremle uyuşturulur. Uygulama yapılacak kısımda işaretlenme yapılarak masseter kasına ve temporal kasa nörotoksin enjekte edilir. Masseter botoksu oldukça güvenli bir işlemdir.

Masseter botoksunda etki ne zaman başlar? Kalıcı mıdır? Ne sıklıkta yapılmalıdır?

Etki en erken işlemden 3 gün sonra en geç 21-30 gün sonra görülür. 21-30 gün sonra halen diş sıkma devam ediyorsa ilave doz eklenir. Kas ne kadar kalın ve sertse etki o kadar geç oluşur ve ilave doz ihtiyacı artar. Yapılan işlemin kalıcılığı 4-6 aydır. Tekrarlayan uygulamalarda veya kişinin olaya sebep olan stresinin azaldığı durumlarda beyin ilgili kasa mesaj göndermeyi bırakabilir ve bu aralık giderek uzar.

İşlemden ortalama 1 ay sonrası tam etki oluştuğunda kas kasılmayınca kalınlığı da giderek azalır yüz de giderek incelir. Yüz zayıflamış gibi görünür. Bu etkisinden dolayı yüzü geniş ve toplu kişilerde yüzü daha ince ve zarif göstermek amaçlı sadece masseter kasa nörotoksin uygulaması yapılabilir. 

Masseter botoksunun faydaları nelerdir?

  • Baş ağrılarını azaltır
  • Yüzü inceltip daha zarif bir görüntü kazandırır
  • Diş eti çekilmelerini önler
  • Diş kırıklarını ve diş ucu tahribatını engeller.
  • Daha kaliteli bir uyku sağlar, ertesi güne sarkan diş sıkmaya bağlı yorgunluk hissini ortadan kaldırır
  • Kişiyi daha rahat ve huzurlu hissettirir.

Nörotoksin (Botoks) Yan Etkileri

Nörotoksin (Botoks) uygulaması sonrası kısa süreli bir kızarıklık ve enjeksiyon bölgelerinde kabarıklık olabilir. Bunlar kısa sürede (24-48 saatte) düzelir. Bazen geçici olan şişlik ve morarma görülebilir. Enjekte edilen kaslarda ve bu kaslara komşu diğer bazı kaslarda ortaya çıkan güçsüzlük ve buna bağlı geçici fonksiyon kayıpları en sık görülen yan etkilerdir. Bunlar arasında, enjekte edilen kasa bağlı olarak, yutma güçlüğü, kafanın öne düşmesi, göz kapağında ve kaşlarda düşme, çift görme, alerjik reaksiyonlar, el ve kol becerilerinin azalması görülebilir. Bunun dışında, enjeksiyon yerinde birkaç gün süren ağrılar görülebilir. Ancak Botulinum toksinin kalıcı bir yan etkisi yoktur. Tüm yan etkiler geçicidir. 

Ülkemizdeki Nörotoksin Ürünler

Nörotoksin ürünleri soğuk zincir kurallarına tabidir. Soğuk zincire dikkat edilmez ise ilacın etkinliğinde (etki süresinde) ciddi azalmalar görülür.

  • Botox (Onabotulinumtoksin A, Allergan)
  • Dysport (Abobotulinumtoksin A, İpsen Biopharm)

Yukarıdaki yazı teşhis ve tedavi amacıyla değil bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Çene kası kasılması ile ilgili merak ettiğiniz konuları sorabilir, sorunuzla ilgili öneriler isteyebilirsiniz.