GÖZALTI IŞIK DOLGUSU (GÖZ ALTI MORARMASI-TEAR TROUGH FİLLER-UNDER EYE FİLLER)
Göz çevresi sorunları antiaging tedaviler arasında en sık karşılaşılan, hassas ve ince bir bölge olmasından dolayı bilgi ve deneyim gerektirir. Alt göz kapağının buruna yakın kısmından başlayıp aşağı ve dışarı doğru uzanan kısma tear trough yani gözyaşı oluğu denir. Bu alanda bulunan yağ pedinin gerek gençlerde hızlı kilo alıp vermelerle erimesi, gerek yaş almayla birlikte atrofiye olması, gözaltının da çökmesine neden olur.
Bir kuyuya baktığımızda nasıl ki dışarıdan ışığı tam alamadığı için karanlık görünüyorsa bu bölge de çukurlaştıkça karşıdan gelen ışığı tam alamaz ve koyu görünür. Gözaltı morluğu veya gözaltı kararması şikâyeti ile başvuran çoğu hastada bu bölgenin aslında gözyaşı oluğunun boşalmasından kaynaklı olduğu görülür. Bu boşluk uygun bir dolgu ile doldurulduğunda hastalar koyuluğun kaybolduğunu görüp mutlu olur.
Gözyaşı oluğunun boşalması ile gözaltlarında oluşan çukurluk ve morluklar kişiyi olduğundan yorgun ve üzgün gösterir. Başvuran hastaların çoğunun şikâyeti “çok uyumuş da olsam, kendimi yorgun hissetmiyor da olsam bana bakan herkes uykusuz musun, yorgun musun diye soruyor. Yüzümdeki yorgun ifadeden kurtulmak istiyorum” şeklindedir.

Gözaltı ışık dolgusunda en iyi dolgu hangisidir?
Dolgular hekimlerin çocuklarımız gibi olduğundan J birini diğerinden ayırmak gerçekten çok zor. Gözaltında kullanılan dolgunun bu bölgede kolay yayılabilir yumuşaklıkta olması gerekir. Bu tür dolguların yoğun nemlendirici özelliği, içindeki vitamin, mineral ve aminoasitlerle göz çevresini gençleştirmesi ve koyu görüntüyü gidermek için tasarlanmış olması gerekir. Ayrıca patentli ve Sağlık Bakanlığından onaylı olması da aranması gereken özelliklerden biridir. Bu özelliklere sahip dolgular sadece göz altı boşluğunu doldurmaz, aynı zamanda oluşmuş koyu halkaları da ortadan kaldırır. Bu özelliklere sahip olmayan dolgular çukurları doldursa bile koyu halkaları ve derideki gevşemeyi sıkılaştırma konusunda başarılı olmamaktadır.
Gözaltında ne kadar dolgu gerekir?
Gözaltında ne kadar dolgu gerektiği kişiden kişiye farklılıklar gösterir. Gözaltında oluşmuş çukurluğun derinliğine göre kullanılan dolgu miktarı değişir. Tercihen tek seferde tek göz için 0.5ml, toplamda 1 ml’yi geçmemek tercih edilir. Ancak bazı hastaların çukurluğu o kadar derindir ki 1 ml yetmeyebilir. Tekrarlı uygulamalarla dolgu miktarını arttırmak gerekebilir. “Gözaltı ışık dolgusu yaptırdım ama çukurluk geçmedi” diyorsanız çukur olan alan çok derindir ve kullanılan dolgu miktarı yetmemiştir. Bu durumda bir müddet sonra tekrar ilave dolgu yapmak gerekir. İyi yapılan bir gözaltı ışık dolgusunda bir miktar boş bırakılır. Dolgunun su tutucu özelliğinden dolayı bir müddet sonra hacmi artar ve ideal ölçüye ulaşır. Ancak dolgu yaptırdıktan sonra 2 ay geçmiş ve hala gözaltında boş görünüm devam ediyorsa, gözaltı çukurunun derin olduğunu ve ikinci bir dolguya ihtiyaç var demektir.
Gözaltı ışık dolgusunun ömrü ne kadardır?
Tüm diğer hyaluronik asit dolgularında olduğu gibi gözaltı ışık dolgusunda da bu süre yaklaşık olarak 10-15 ay arasındadır. Bu bazı kişilerde 18 aya kadar çıkabilir. Kişinin içtiği su miktarı azaldıkça dolgu ömrü kısalır. Çok hareketli olmak ve aşırı sıcaklar da dolgu ömrünü kısaltan sebeplerdendir. Tabii ki kişinin metabolizma hızını da dolgu ömrünü etkileyen sebepler arasında saymazsak olmaz. Yani dolgunuzun ömrünü siz belirleyeceksiniz dersek abartılı bir ifade kullanmış olmayız. Kısacası; çok sıcak teması, çok hareket, az su tüketimi, hipertiroidi gibi metabolik hızı arttıran durumlar bu süreyi kısaltabilir.
Gözaltı ışık dolgusu ne kadar sürede yapılır ve ağrılı mıdır?
Kişinin hareketsiz durması dışında işlem sırasında dikkat etmesi gereken bir husus yoktur. Yanaktan açılan tek bir delikten ucu sivri olmayan kanül ile girilir, gerekli alana uygun miktarda dolgu bırakılıp çıkılır. Ağrılı bir işlem değildir. Uygulama süresi yaklaşık 15 dakikadır.
Gözaltı ışık dolgusu sonrası ne tür sorunlar olabilir?
Doğru alana, doğru ürünle, tecrübeli bir elin koyduğu dolguda hemen hemen hiçbir sıkıntı oluşmaz. Kişi gündelik hayatına kaldığı yerden aynen devam eder. Bir öğlen arası molasında bile yapılabilir. Yüzde herhangi bir deformite oluşmaz. Tecrübesiz ellerde tindall efekt görünümü oluşabilir. Bu durum birkaç mm’lik alanda kemik, yağ pedi, kas dokusu, deri ayırımının yapılamayıp dolgunun cilt altında kalmasıyla oluşur. Bu durumda dolgu eritilip bir müddet beklendikten sonra yenisi konarak kolayca düzeltilebilir. Giriş sırasında oluşabilecek minik damar yaralanmaları küçük morluklara neden olabilir. Bu durum da birkaç gün için de kendiliğinden geçecektir. Daha dinç bir yüz ifadesine sahip olmak istiyorsanız ve gözaltlarınız çukursa ilk yaptırmanız gereken işlem gözaltı ışık dolgusudur.

Bu yazı teşhis ve tedavi amacıyla değil bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Gözaltı ışık dolgusu ile ilgili merak ettiğiniz konuları sorabilir, sorunuzla ilgili öneriler isteyebilirsiniz.