NAZOLABİAL (GÜLME) ÇİZGİLERİ-OLUKLARI DOLGUSU
Gülme çizgiler (nazolabial çizgiler), burun alt bölgesinin (kanatların) her iki yanından başlayıp, ağız köşesine kadar ilerleyen ince çizgilerdir. Aslında hemen herkeste bir yaştan sonrası bu çizgiler gülme mimiği sırasında belirginleşmeye ve dikkat çekmeye başlar. Ancak derinleştikçe daha da belirgin hale gelen bu çizgiler, orta yüzde sarkmayla beraber üzgün, yorgun, asık suratlı ve yaşlanmış bir yüz ifadesine neden olurlar.
Normalde zaten herkeste var olan bu gülme çizgileri, yüzdeki cilt dokusunun hacmini kaybetmeden önce sadece gülme esnasında belirginleşir. Ancak yüzde başlayan ve ilerleyen hacim kayıpları sonrasında ise gülme ifadesi olmadan da belirginleşmeye başlar. Zaten gülme çizgileri denmesinin nedeni de gülme sırasında daha belirgin hale gelmesinden dolayıdır. Nazolabial çizgilerin şekli, derinliği ve uzunluğu kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Yapısal olarak bazı kişilerde gülme çizgileri çok silik olabilirken, bazılarında ise daha derin çizgiler şeklinde görülebilir.
Nazolabial çizgiler (gülme çizgileri) neden oluşur?
En önemli neden yaş almaktır. Yaşla birlikte kemik erimesi, hızlı kilo alıp vermelerle orta yüz yağ pedlerinin kaybı ve cildin elastikiyetini sağlayan kollojen üretiminin yavaşlaması ve mimik hareketlerinin fazlalığı sonucu nazolabial katlantı artar. Elmacık kemikleri yüzün kaldırıcı noktalarıdır. Aynı bir çadırın direği gibi, bir çadırın direği kısa ise üzerindeki kumaş gergin durmaz, aşağı doğru kat yapar. Yüzde de benzer durum söz konusudur. Elmacık kemikleri eridiğinde deri aşağı doğru sarkar bu da en çok gülme çizgilerinin belirginleşmesine ve jawl denilen çene kenarı deri sarkmalarına neden olur. Gülme çizgilerinin belirginleştiği durumlarda eğer katlantı hafif ise ilk yaklaşım zygoma dolgusu ile elmacıkları yükseltmek şeklinde olmalıdır. Bu yeterli olmazsa o zaman nazolabial bölgeye de dolgu uygulanır.
Nazolabial çizgilerine (gülme çizgilerine) yaklaşım nasıl olmalıdır?
Yukarıda anlatılan nedenlerden dolayı değerlendirmenin bütüncül bir yaklaşımla yapılması çok önemlidir. Örneğin bu bölgedeki çizgilenme sadece gülme mimikleri nedeniyle belirginleşiyorsa, sorun ilgili bölgeye kayıp miktarınca dolgu uygulaması sorunu çözebilir. Ancak sorun bölgenin tamamen uzağında mesela yanak bölgesinde oluşan sarkma sonucu yanağın bu bölgeye doğru yığılmasına bağlıysa o zaman bu alana yapılacak dolgu ile sorun çözülmez. Hatta bu bölgeye yapılacak dolgu ağız bölgesinin öne doğru büyümesine neden olarak olayı daha da kötüleştirebilir. Bu durumda sorunun asıl nedeni olan yanakta oluşan elastikiyet kaybının giderilmesi gerekir. Sonuç olarak çizgi derinliklerinin ve dolgu enjeksiyon alanlarının iyi ve doğru analiz edilmesi, yapılacak olan işlemin başarısını doğrudan etkilemektedir. Burada yapılacak olan bir yanlışlık iyi bir sonuç elde etmek yerine daha kötü bir sonucun ortaya çıkmasına neden olabilir.
Cildin hacim kaybetmesi ile belirginleşen gülme çizgilerinin ortadan kaldırılarak daha genç, dinamik ve dolgun bir ifade kazanılmasına olanak sunan nazolabial bölge dolgusu öncesinde çizgilerin derinliğinin analiz edilmesi ve enjeksiyon alanlarının belirlenmesi ancak işlem öncesi yapılan iyi bir muayene sonucunda belirlenebilir.

Nazolabial çizgilerinde (gülme çizgilerinde) dolgu nasıl uygulanır?
Uygulama yapılacak olan ağız ve burun bölgesi özel temizleyicilerle temizlenir. Daha sonra cilt üzerine sürülen anestezik kremle bölge uyuşturularak işlemin acısız, ağrısız ve sızısız uygulanmasına zemin hazırlanır. Uyuşma gerçekleşince çok ince uçlu iğneyle veya özel kanüllerle ağız kenarından cilt altına girilerek ilgili bölgeye uygun miktarda dolgu enjeksiyonu yapılır. Yüzdeki diğer dolgu uygulamalarına göre nazolabial dolgu neredeyse ağrısız bir işlemdir. Dolgu olarak daha çok çapraz bağlı hyaluronik asit bazlı dolgular daha az olarak da kalsiyum hidroksiapatit (mineral dolgu) ve policaprolakton (akıllı dolgu) kullanılır. Hemen işlem sonrasında tedavinin ilk etkilerini görmek mümkündür.
Nazolabial çizgilerinde (gülme çizgilerinde) dolgu yaptırmadan önce nelere dikkat edilmelidir?
Eğer düzenli kullanılan ilaçlar (kan sulandırıcı, kas gevşetici, antibiyotik gibi) varsa hekime bildirilmelidir.
Nazolabial çizgilerinde (gülme çizgilerinde) işlem süresi ne kadardır?
Bu bölgeye yapılacak olan dolgu işlemi ortalama 15-20 dakika kadar sürer. İşlemden sonra kişi gündelik hayatınıza devam edebilir.
Nazolabial çizgilerinde (gülme çizgilerinde) dolgu yaptırdıktan sonra nelere dikkat edilmelidir?
İlk 12 saat duş alınmamalı, bir hafta on gün boyunca sıcak su, sauna, hamam, buharlı banyo, spa, yüz masajı gibi aktiviteler yapılmamalıdır. İşlemden sonraki 3-5 saat boyunca kozmetik ürünlerle makyaj yapılması önerilmez. İlk bir gün cilt üzerine asitli ürünlerin teması önlenmelidir. İşlem sonrası gerek kızarıkların giderilmesi ve gerekse de oluşan ödemi önlemek amaçlı buz uygulaması yapılabilir.
Nazolabial çizgi (gülme çizgi) dolgu işlemi sonrası hangi yan etkiler görülür?
İğne giriş yerlerinde hafif kızarıklık, morarma ve ödem görülebilir. Bu yan etkiler her enjeksiyon sonrasında görülmesi beklenilen etkilerdir. Ama bu etkiler herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden geçer. Uygulanan hyaluronik asit içerikli dolgu maddesinin bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Çünkü hyaluronik asit zaten normal şartlarda vücutta bulunan bir maddedir. Dolayısıyla kullanılan dolgu vücut uyumludur. Bu yönüyle oldukça güvenli ve konforlu bir işlemdir.
Bu dolguların mimik kasları üzerinde kısıtlayıcı etkileri bulunmadığı için mimik kaybına yol açmazlar. Uygulandıkları yer itibariyle gülme kaslarını engellemezler. Dolayısıyla kişinin gülüşünde herhangi bir bozukluk meydana getirmezler. Ancak uygulama hatası olarak fazla miktarda dolgu maddesinin bu bölgeye enjekte edilmesi durumunda, oluğun içerisindeki dolgu maddesi hasta tarafından hissedilebilir ve kişi bu durumdan rahatsızlık duyabilir. Bunun için ilk seansta dolgunun nazolabial oluğun tamamını dolduracak şekilde verilmemesi gerekir. Önce dolgunun yarısının enjekte edilmesi geriye kalan diğer yarısının ise bir sonraki seansta verilmesi daha doğru bir yaklaşımdır. Böylece hem bu sorunla karşılaşılmaz hem de bölgenin ihtiyacı olan ideal dolgu miktarı tespit edilmiş olur.
Nazolabial çizgi (gülme çizgi) dolgu işlemi kimlere yapılır?
Her ne kadar otuzlu yaşlardan sonra tercih edilse de bu çizgilerden rahatsız olan her yaş grubuna yapılabilir. Tıbbi açıdan ise ağız çevresinde aşağı yöne doğru uzayan çizgilenme varsa, bu çizgiler kişiyi mutsuz ediyorsa, kişiyi yorgun, kırışık ve yaşlı gösteriyorsa o zaman bu işlem yapılabilir.
Nazolabial çizgi (gülme çizgi) dolgu işlemi kimlere yapılamaz?
Bu uygulama, hamile ve emziren kadınlara, bağışıklık sistemi zayıf hastalara, diyabet (şeker), kanser ve alerji gibi hastalıkları olan kişilere hastalıklarını takip eden doktorlarından onay alınmadan uygulanmamalıdır.
Nazolabial çizgi (gülme çizgi) dolguları ne kadar kalıcıdır?
Nazolabial dolgular hyaluronik asit dolgular oldukları için etkileri işlemden hemen sonra görülmeye başlar. Eğer bol su tüketilirse bir iki hafta içinde dolgular su tutarak nazolabial oluklar açılır. Uygulanan dolgunun kalıcılık süresi 9-12 ay arasında değişir. Ancak diğer dolgu tiplerinde de olduğu gibi bu süre sigara ve alkol kullanımına, çevresel faktörlere, dolgu uygulama bölgesine, dolgunun yerleştirilmiş olduğu alana, uygulama, dozuna, hastanın cilt yapısına, metabolizma hızına, hastanın su tüketimine, sıcakla ve güneşle temas sıklığına göre değişir. Etkinin sürekli olarak kalması için dolgu uygulamasının belirli aralıklar ile tekrarlanması gerekmektedir. Tüm dolgularda olduğu gibi nazolabial dolguların da tekrarlaması durumunda kullanım ömürleri (kalıcılığı) uzar ve tekrarlanan uygulamalarda dolgu kullanım miktarları azalır.
Nazolabial çizgi (gülme çizgi) dolgu işleminin fiyatı ne kadardır?
Nazolabial dolgu fiyatları dolguyu yapan hekimin tecrübesi, enjekte edilecek dolgu miktarı ve kullanılan dolgunun kalitesi gibi faktörlere göre farklılık gösterir. Genellikle bu bölge için kişiden kişiye değişmekle birlikte 1-3 ml dolgu gerekebilir.
Bu yazı teşhis ve tedavi amacıyla değil bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. Nazolabilal (gülme çizgileri) dolgusu ile ilgili merak ettiğiniz konuları sorabilir, sorunuzla ilgili öneriler isteyebilirsiniz.