Saç mezoterapisi, dökülen veya cılız görünen zayıflamış saç köklerinin beslenmesi ve saç dökülmesine sebep olan eksik vitamin ve minerallerin ortama ilave edilebilmesi , daha gür ve kalın saç tellerinin oluşabilmesi için minik ince iğnelerle saçlı deriye ilaç enjekte edilmesi işlemidir.

Saç mezoterapileri gerçekten saç çıkarır mı, işe yarar mı? Saç mezoterapisine gerçekten ihtiyaç var mı ?

Bu soruların cevaplarını verebilmemiz için saç dökülmesinin neden olduğunu bilmemiz ve doğru tanıyı koymamız gerekir. Hatta hastanın bahsettiği gerçekten patolojik bir durum mu yoksa normal bir seyir mi? Zaman zaman bize saçları çok gür olduğu halde saçlarım dökülüyor diye gelen ancak yapılan incelemeler sonrasında sağlıklı saçlara sahip pek çok hasta ile de karşılaşmaktayız. O halde saç dökülmesi nedir? Saça bütüncül olarak yaklaşım nasıl olmalıdır? Bunları bilmemiz gerekir

Normal bir insanın başında yaklaşık 100 bin saç teli vardır. Bu saçların %85-90 ı büyüme evresinde, % 1-2 si dinlenme evresinde, % 10-15 i de dökülme evresindedir. Her insanın günde 100-150 saç telinin dökülmesi normal kabul edilir. Her saç teli 4-6 yıl yaşar, her ay 1 cm uzar,sonra birkaç hafta süren dinlenme evresine girer ve sonrasındaki 2-4 ay içinde de dökülür. Dökülen her saç telinden sonra boşalan folikülde hemen yeni saç yapımına başlanır. Tarama, yıkama, fırçalama, uzun fön günlük dökülen saç sayısını arttırır. 2 aydan uzun süren saç dökülmeleri önemsenmelidir. Dökülen saç tel sayısının ve seyrelmenin artması durumunda altta bazı sebepler aranmalıdır. Saç dökülme sebepleri kadın ve erkeklerde farklı olmakla birlikte genel olarak;

  • Stres
  • Hormonal faktörler (Androjenik alopesi,Tiroid Hastalıkları, Kortizol yüksekliği..)
  • Deri Hastalıkları (Enfeksiyon, Liken planus, Seboreik dermatit, sedef hastalığı vs)
  • İlaç kullanımı (kolesterol düşürücü ilaçlar, tiroit hormonunu düşürücü ilaçlar, bazı tansiyon ilaçları, doğum kontrol hapları, psikiyatride kullanılan bazı ilaçlar, A vitamini ve türevi bazı ilaçlar, kanser tedavisinde ve romatizma tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar..)
  • Emzirme
  • Mekanik ve kozmetik sebepler (saçlı derinin kanlanma ve beslenmesini bozan sıkı bone bağlanması, çok çekilerek yapılan at kuyrukları,jöle, briyantin gibi saç şekillendiriciler, yüksek ısı ile çekilen fönler, renk açıcılar,boyalar,düzleştirici yöntemler..)

Saç mezoterapilerinden etkin sonuç alınabilmesinin başlıca şartı doğru tanının konmasından başlar. Bu nedenle saç mezoterapisinin etkinliğinin takibi için her seans öncesi saçlı deri trikoskop ile incelenmelidir.

Saç mezoterapisi kaç seans yapılmalıdır? Tek seans saç mezoterapisi yeterli olur mu ?

Saç mezoterapisi 7-15 günlük aralarla 6-10 seans yapılmalıdır. Tek seanslık uygulamalar saçların canlılığını ve parlaklığını arttırıyor olsa da dökülmeyi durdurup saç artışı için yeterli olmayabilir. Ancak yine de hiç yapılmamasından iyidir.

Saç mezoterapisi mi, saç ekimi mi ?

Saç ekimine en sık androjenik alopesi nedeniyle saçını kaybeden kişiler başvurur. Ancak erkek tipi dökülmede testesteronun yıkım ürünü olan DHEA adeta saç folikülünü sararak ona besin getiren kılcal damar ile irtibatına engel olur. Saçlı deride bir inflamasyon oluşur. Bu alan adeta bir yangın yeri gibidir. Nasıl ki ateş yanan bir toprağa en güzel gül fidanlarını da eksek tutmayacak ve açmayacaktır. Aynı bunun gibi saçlı derideki yangı da söndürülmeden yapılacak saç ekimleri de her ne kadar iyi ve çok sayı da yapılırsa yapılsın bir müddet sonra dökülecektir. Esas olan buradaki inflamasyonu baskılamaktır. Zaten bu sağlandığında canlı foliküller bir müddet sonra tekrar üretime geçer. Mezoterapi öncesi foliküllerin ne kadarının hala üretimde olduğuna bakılması gerekir.

PRP mi,mezoterapi mi ?

Bu konuda belirleyici olan tanıdır. Erkek tipi dökülmelerde öncelik mezoterapidir. Hastanın ekonomik koşullarını zorlamayacaksa ikisinin birlikte yapılması daha fazla ve hızlı verim sağlar.

Saç mezoterapisi kimlere yapılır? Kimlere yapılmaz ?

Saçları ince, zayıf, dökülmesi olan ve saçları seyrelmiş, hatta saçlarının daha parlak ve canlı görünmesini isteyen herkese saç mezoterapisi yapılabilir.

Gebelerde herhangi bir çalışma olmamakla birlikte yapılmaması tavsiye edilir.Saç mezoterapisi liken planus,skleroderma gibi bazı deri hastalıklarında yapılmamalıdır. Skatrisyel yapıyı arttırabilir.

Saç mezoterapisinin etkisi ne zaman farkedilir ?

Saç mezoterapisi yaptıran hastalar hem az da olsa can acısı yaşadıklarından, hem de maddi bir gidere sebep olduğu için yapılan işlemden sonra heman fırça gibi saçlarının çıkmasını bekleyebilir. Ancak bu beklentiyi doğru yönetmek gerekir. Çünkü saç folikülü içinde bir saçın oluşup deriyi delip çıkabilmesi için 28-40 güne ihtiyaç vardır. Saçın farkedilir olması için deriden dışarı çıktıktan sonra da bir müddet uzaması gerekir. Saç mezoterapilerinin tam belirgin etkisini 3-6 ay sonrasında farkederiz.

Saç mezoterapisi ağrılı bir uygulama mı ?

Saç mezoterapisi çok çok ince iğnelerle saçlı deriye dökülmeyi engelleyici ilaçları enjekte etme işlemi olduğundan az da olsa bir acı hissedilir. Ancak uygulama öncesi deriye anestezik ilaç uygulanması ve işlemin mezoterapi tabancası ile yapılması bu acıyı ciddi anlamda azaltır.

Saç dökülmesi durup saç çoğaldıktan sonra da saç mezoterapisi yaptırmak gerekir mi ?

Saç çoğalması gerçekleştikten sonra saçlı bölgeye belirli aralıklarla topikal bir takım ilaçların uygulanması ile genellikle saçlar korunur. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı(aşırı stres,ilaç kullanımı,vitamin eksikliği, beslenme bozuklukları gibi) dökülme yeniden başlarsa 6 ay-1 yıl aralıklarla tek seanslık uygulamalar önerilir.