SELÜLİT

Selülit sıklıkla uyluk, kalça ve karın bölgesindeki deri ve deri altı yağ dokusunu etkileyerek ciltte portakal kabuğu görünümü olarak tanımlanan girintili çıkıntılı dokuya neden olan bölgesel metabolik bir bozukluk olarak tanımlanabilir. Portakal kabuğu dokusu, derinin altında biriken ve genişleyen yağ hücreleri ile cilt yüzeyine dik uzanan ve septa adı verilen lifli bantların bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Genişlemiş yağ hücreleri küçük şişkinlikler oluştururken, sıkı septa yağ dokusunu büzerek çukurluklara neden olur. Böylece pürüzlü bir görünüm oraya çıkar. Tıp literatüründe ödemli fibrosklerotik pannikülopati, gynoid lipodistrofi ya da adipoz ödemi gibi farklı isimlerle anılır.

Selülit neden olur?

Selülitin kesin nedeni bilinmemektedir, ancak deri altındaki bağ dokusu ile yağ tabakası arasındaki etkileşimin bir sonucu olduğu kabul edilmektedir. Selülitin olası nedenleri arasında hormonal değişiklikler, doğumsal faktörler, kilo alımı veya kilo kaybı, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı ve sigara kullanımı bulunur. Bunların dışında dar kıyafetlerin ve çok fazla oturma da selülite neden olabilir. Fakat birçok sağlıklı kişide iyi bir diyet ve egzersiz programına rağmen selülit yine de gelişebilir. Vücuttaki yağın dağılım şekli de selülite yatkınlık oluşturabilir. Pek çok farklı faktör selülite neden olabileceğinden, hemen hemen tüm kadınlar hayatlarının bir döneminde vücutlarının herhangi bir kısmında selülit problemi yaşayabilir.

Selülit İçin Kimler Risk Altındadır?

Bugüne kadar yapılan araştırmalar ve tecrübelerin ışığında yapılan tahminlere göre kadınların %80-90'ında ergenlikten sonra hayatlarının bir döneminde yüksek olasılıkla selülit gelişir. Yaşla birlikte görülme sıklığı daha da artar. Çünkü yaş ilerledikçe cilt incelir, gevşer ve bu da riski artırır. Selülitin daha açık tenli kadınlarda daha sık geliştiği görülmüştür. Kilo alımı selüliti daha belirgin hale getirebilir, ancak bazı zayıf insanlarda da selülit görülebiliyor. Aktif olmayan hareketsiz (sedanter) bir yaşam tarzı ve hamilelik selülit oluşma riskini artırabilir. Erkeklerde daha nadir olarak selülit görülebilir. Erkeklerde cilt altındaki yapıların farklı özellikler taşıması ve yağ dokusunun daha az olması riski düşürmektedir.

Selülit Belirtileri Nelerdir?

Selülit kalça, uyluk, karın gibi vücut bölgelerinde girintili çıkıntılı bir cilt görünümü ile karakterizedir. Ciltteki bu görünüm bazen süzme peynir veya portakal kabuğu görünümü şeklinde tanımlanır. Hafif selülitte ciltteki portakal kabuğu görüntüsü sadece uyluklar gibi etkilenen alan sıkıştırılarak görülebilir. Daha şiddetli selülitte cildin pürüzlü yapısı her durumda fark edilir. Selülit, en sık olarak uyluk ve kalça çevresinde görülür, ancak göğüslerde, alt karın bölgesinde ve üst kollarda da bulunabilir. Selülit ciddi bir tıbbi durum değildir ve tedavi gerekli değildir. Aslında, birçok doktor selülitin normal bir oluşum olduğunu düşünmektedir. Selülitin üç derecesi vardır;

Birinci Derece      : Yatarken ve ayakta dururken portakal kabuğu görünümü fark edilmez ve cilt pürüzsüz görünür.

İkinci Derece        : Yatma sırasında cilt pürüzsüz görünür, ancak ayaktayken bir miktar çukurlaşma fark edilir.

Üçüncü Derece    : Ayakta dururken ve uzanırken ciltte portakal kabuğu görünümü vardır.

Selülit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Selülit tamamen etkili spesifik bir tedavi seçeneği yoktur. Aşağıdaki tedaviler, en azından geçici olarak selülit görünümünü iyileştirebilir. Aşırı kilolu bireylerin sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizle yavaş ve kontrollü bir şekilde kilo vermesi ciltteki hoş olmayan görünümünü bir miktar iyileştirebilir. Fakat ani ve hızlı verilen kilolar ciltte sarkmaya neden olarak selülit görünümünde kötüleşmeye yol açar. Belki de en umut verici tedavi seçeneği lazer ve radyofrekans sistemlerinin kullanımıyla mümkündür. Selülit tedavisinde kullanılan üç farklı sistem vardır. Her üç sistem de bir dizi tedaviden sonra ciltte düzelme sağlar. Elde edilen sonuçlar altı ay kadar kalıcı olabilir. Bu sistemler;

Mezoterapi: Bu yöntem ile cildin altına enjekte edilen maddeler (ilaçlar) selülitli alanda kan akımını ve lenfatik dolaşımı düzenler, yağ depozitlerini çözer ve son olarak sertleşmiş bağ dokuyu düzeltir. Selülit tedavisinde mezoterapi ile 4-10 hafta süre içinde, haftada bir uygulama ile başarılı sonuçlar alınır. Tedavi diyet ve egzersiz ile desteklenirse sonuçları oldukça kalıcı olur.

Subsizyon: Selülit tedavisinde yaygın olarak subsizyon işlemi yapılarak cilt altındaki yapışıklıklar giderilir. Bu işlem mekanik bir işlemdir. İşlem sırasında bir yandan yapışıklıklar koparılırken diğer yandan bu bölgede taze hücre oluşumu tetiklenmektedir.

Bu yazı teşhis ve tedavi amacıyla değil bilgi vermek amacıyla yazılmıştır. selüit ile ilgili merak ettiğiniz konuları sorabilir, sorunuzla ilgili öneriler isteyebilirsiniz.